Снимка: Булфото“Белингкат публикува съвместно разследване с “Шпигел и “Инсайдър, според което екип от

...
Снимка: Булфото“Белингкат публикува съвместно разследване с “Шпигел и “Инсайдър, според което екип от
Коментари Харесай

“Белингкат”: Осем офицери от руското военно разузнаване стоят зад покушението над Емилиян Гебрев

Снимка: Булфото

“Белингкат ” публикува съвместно  следствие  с “Шпигел ” и “Инсайдър ”, съгласно което екип от осем  офицери  от съветското военно разузнаване (известно преди като  ГРУ ) са в основата на  отравяне то на българския бизнесмен  Емилиян Гебрев  през 2015 година

Досега проверяващата медия свързваше с  опит а за нападение против Гебрев един офицер от  ГРУ  - “Сергей Федотов ”, разпознат по-късно като Денис Сергеев, написа Свободна Европа.

Офицери те са свързани със конфиденциален подотдел на  ГРУ  с номер 29155. Според " Белингкат " това е разследващ отряд от почти 20 сътрудници под прикритие, които имат боеви  опит  и експертиза в разнообразни сфери. Досега проверяващият уебсайт е разпознал членове на отдела, които са взели участие в анексирането на Крим,  опит ите за дестаблилизация в Молдова през 2014 година,  опит а за прелом в Черна гора през 2016 година и интервенции против международната антидопингова организация WADA в Швейцария през 2016-2017 година Същият отдел сега се проверява от управляващите в Испания за интервенция в референдума за самостоятелност на Каталуния през 2017 година

Руските " туристи "

Първият член на отдела на  ГРУ , който стартира постоянно да посещава България, е “Владимир Попов ” - един от двамата руски  офицери , упрекнати в Черна гора за  опит а за прелом в края на 2016 година “Владимир Попов ” към този момент е разпознат като Владимир Моисеев, написа dunavmost.com.

Той е посещавал България близо година преди  отравяне то, излиза наяве от  следствие то. Това се е случило през март 2014 година, след което още три пъти - през септември, ноември и декември. Пътувал с подправената си идентичност.

Няколко месеца след “Попов ” в България стартират да идват и други членове на екипа на  ГРУ . През февруари 2015 година “Федотов ” е в компанията на “Павлов ”. Седмица по-късно сътрудниците “Кононихин ” и “Лебедев ” идват като туристи. По същото време в България идва и различен член на екипа - “Никитин ”. После “Попов ” идва още един път.

“Белингкат ” разяснява, че тези визити наподобяват като подготовка на интервенция. Най-вероятно подготовка е почнала на 24 април 2015 година, когато двама  офицери  от  ГРУ  пристигат в Бургас като туристите “Георги Горшков ” и “Сергей Федотов ”. ( “Белингкат ” написа, че Гебрев е разпознал “Горшков ”, когато са му посочили негова фотография, само че въпреки всичко не е изцяло сигурен поради миналото време).

На същата дата “Сергей Павлов ” идва непосредствено в София, където се е намирал Гебрев. Данни от регистъра с резервациите разкриват, че “Федотов ” и “Горшков ” е трябвало да летят от София за Москва на 30 април 2015 година Нито един от тях обаче не е изчакал този полет. Вечерта на 28 април двамата отлитат за Анкара, по-късно за Истанбул, откъдето се връщат в Москва. На идната заран “Павлов ” лети непосредствено от София за Москва с полет на “България ер ”.

Около 20 часа преди преждевременното отлитане на “туристите ”, късно вечерта на 27 април 2015 г.  Емилиян Гебрев  се почувства зле.

Оръжейният търговец е признат в болница, а със същите признаци на  отравяне  са приети в болница синът му както и индустриалният шеф на оръжейния цех “ Дунарит ” Валентин Тахичев.

Публикацията на “Белингкат ”, която споделя за подготовката на хипотетичната интервенция по  отравяне то на предприемача бе предшествена от разкритието на английския проверяващ уебсайт, че сред нея и  опит а за нападение на Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри има връзка. А точно, че е готова от един и същи сътрудник на съветските служби.

Първоначално се смяташе, че името му Сергей Федотов. Впоследствие обаче проверяващата медия откри, че се споделя Денис Вячеславович Сергеев.

Мъжът, пътувал в Европа с името Сергей Федотов, е подозиран от управляващите в Обединеното кралство в това, че е забъркан в  отравяне то на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри с нервнопаралитичния сътрудник „ Новичок “. Той е дошъл във Англия два дни преди офанзивата, за която обвинени са също Александър Мишкин и Анатолий Чепига, посочени за сътрудници на  ГРУ .

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР